Οι ψυχές βαδίζουν μόνες, Ανάλυση από τον Κώστα Μπούζα


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΖΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΚΑΪΜΑΚΛΙΩΤΗ «ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΟΝΕΣ»

Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να γράφουν. Άλλοι πάλι θέλουν να γράφουν. Κάποιοι όμως έχουν ανάγκη να γράφουν. Η Αγγέλα Καϊμακλιώτη φαίνεται να ανήκει στους τελευταίους. Αυτό τουλάχιστον αναδύεται από την πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο: «Οι ψυχές βαδίζουν μόνες».

Δέκα διηγήματα που αποτυπώνουν ανάγλυφα στιγμές της ζωής. Στιγμές γεμάτες άλλοτε από μοναξιά και απογοήτευση, άλλοτε από απώλεια και φόβο και άλλοτε από την αντιμετώπιση της υποκρισίας. Μέσα σ’ όλα αυτά όμως, οι «ήρωες» της Αγγέλας , ενδυναμωμένοι θαρρείς από μια επίγνωση του στίγματος το οποίο καλούνται να αφήσουν, αλλά και από τη γαλήνη κάποιου πεπρωμένου, πασχίζουν για ό, τι καλύτερο μπορούν. Όταν απ’ το σκοτάδι τους δεν μπορούν να δουν, κλείνουν τα μάτια. Όταν ο κρύος αέρας τους παγώνει το κορμί και για να σκεπαστούν δεν βρίσκουν τίποτε, το τυλίγουν με τα δυο τους χέρια.

Κάπου κάπου δημιουργούν τις μικρές , δικές τους, προσωπικές οάσεις, ακολουθώντας την παραίνεση του Ίταλο Καλβίνο: « Να προσπαθήσουμε και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιος και τι μέσα στην κόλαση δεν είναι κόλαση και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο».

Και δεν σταματούν εκεί. Γνωρίζοντας τη μοναδικότητα της ευκαιρίας της ζωής, περνούν στην αντεπίθεση. Ξορκίζουν τους δύσκολους καιρούς, εμπλουτίζοντας τις άχρωμες μέρες τους με χρωματιστά όνειρα και δημιουργούν μ’ αυτό τον τρόπο πολύτιμη ελπίδα κι απαντοχή για τη συνέχεια της πορείας τους. Έτσι η λύτρωση έρχεται, όχι με κάποιο αποκαλυψιακό ή κραυγαλέο τρόπο, αλλά απλά και ήρεμα, μέσα από μια βαθειά συνειδητοποίηση. Στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βάθεμα της σκέψης και της επίγνωσης που ακολουθεί και οδηγεί στην κατανόηση της ίδιας της ζωής.

Αυτή η αντιμετώπιση είναι που κάνει τα πρόσωπα των ιστοριών αυτών, άσχετα αν περιστασιακά έχουν ηττηθεί, στο τέλος να γνωρίζουν ότι τα εμπόδια βρέθηκαν μπροστά τους για κάποιο λόγο. Κι ο λόγος αυτός είναι το δούλεμα της ψυχής τους. Γιατί οι ψυχές είναι σαν πολύτιμα πετράδια. Όσο πιο πολλά είναι τα χτυπήματα, τόσο μεγαλύτερη η αξία τους. Έτσι υπομένουν το αναπόφευκτο, όσο είναι αναγκαίο κι έπειτα αναχωρούν για τον επόμενο σταθμό. Γιατί γνωρίζουν πια, ότι η ζωή δεν είναι ένα παιχνίδι νίκης. Είναι μια δοκιμασία υπέρβασης. Κι αυτός που έχει κατορθώσει να πετύχει την υπέρβαση, αφήνει καθαρό το αποτύπωμά του, σαν μια μαρτυρία: «Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές παράλληλα και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ποτέ ξανά. Κι εσύ που εξουσιάζεις μόνο την τωρινή στιγμή, αναβάλλεις τη χαρά. Κι η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές». Λόγια μιας φιγούρας που περνά φευγαλέα σε μια από τις ιστορίες.

Η Αγγέλα, σ’ αυτή την πρώτη συλλογή διηγημάτων της, δείχνει μια ωριμότητα γραφής. Με λόγο στρωτό, χωρίς περιττά φτιασίδια και στολίδια, κατορθώνει να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη, να τον προβληματίσει και να τον κάνει συμμέτοχο στα βιώματα και στις αγωνίες των ηρώων της, κάτι πολύ σημαντικό, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει αυτός να ανακαλύψει, μέσα στις σελίδες του βιβλίου, δικά του βιώματα και δικές του αγωνίες. Ίσως οι ψυχές να μη βαδίζουν τελικά μόνες, όσο υπάρχουν κάποιες άλλες ψυχές που αφουγκράζονται, ανιχνεύουν, ανακαλύπτουν, ενδιαφέρονται, συμπάσχουν και τελικά υποδεικνύουν, μέσα από τα δικά τους βιώματα, οδούς διαφυγής ή ακόμη προσφέρουν το πολύτιμο εκείνο δώρο της ελπίδας και της απαντοχής.

Η συλλογή αυτή διηγημάτων της Αγγέλας Καϊμακλιώτη, αναμφίβολα αποτελεί ένα σταθερό θεμέλιο για την παραπέρα πορεία της. Ο δρόμος της επιτυχίας φαίνεται να είναι ανοιχτός μπροστά της και της εύχομαι σύντομα να τον κατακτήσει

Φεβρουάριος 2012 Κώστας Μπούζας

μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη της Αγγέλας Καϊμακλιώτη στο Γραφείον Ποιήσεως

ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου